Under Junior NM i Selbu ble det som forventet stor spenning under både 7,5 og 15 km friteknikk. Flere av lagene som deltok hadde løpere i både jente- og gutteklassen som det stilte seg store forventninger til. Ikke uventet var det Henrik Dønnestad Gulset IF/ Team Grenland Ski TiT og Silje Opseth fra Holeværingen IL det stilte seg mest spenning til. Begge de to unge løperne hadde lagt bak seg en enormt god sesong og begge hadde vært på pallen under Junior NM året før. Under NM 2010 var det bare et uheldig stavbrekk som var grunn til at Henrik Dønnestad ikke brakte hjem gullet for sin moderklubb Gulset IF/ Team Grenland Ski TiT. Silje Opseth på sin side kom til start med en rekke flotte resultater og det var helt klart at bronsjen fra 2010 ikke bare skulle forsvares, denne skulle forbedres og intet annet enn gull virket til å være godt nok for den unge damen fra Holeværingen IL. Holeværingen IL har lange tradisjoner under Junior NM og Opseth hadde ikke bare egen ære å leve opp til, for dersom hun klarte en sølv- eller gullmedalje ville hun også gjøre det bedre enn hennes mor gjorde det under Junior NM mange år tidligere. Moren Tone Opseth, var en meget habil langrennsløper i yngre år og står oppført med 3 bronsemedaljer for Holeværingen IL.

7.5 kilometer friteknikk

Dagen startet ikke som verken arrangør eller løpere hadde ønsket. I løpet av natten hadde et plutselig væromslag rullet inn over stadion og gode smøreråd var dyre. Til start stilte 39 utøvere i jenteklassen og guttene stilte mannsterke med 47 deltakere. Allerede etter 2 kilometer ble det klart at mange hadde bommet på smøringen og løpet gikk langt saktere enn det man hadde forventet. Det plutselige væromslaget hadde forårsaket slaps og løse spor i lavterrenget, mens det over høydene fortsatt var kram snø og flott forhold. Det ble en prøvelse for alle deltakerne, det var helt klart. Etter nesten 30 minutter kunne man se de første deltakerne nærme seg oppløpet og i en gruppe på fire løpere var det ikke overraskende at man fant Henrik Dønnestad midt i feltet. Spurten var tung og de dårlige forholdene gjorde det tungt å få flyt på skiene, men over mållinjen skle Henrik Dønnestad først, men bare 2 sekunder foran navnebror Henrik Jøksen.

Da jentene var klare på startstreken var forholdene noe bedre da temperaturen hadde falt litt, men forholdene var langt fra optimale. Etter et tøft løp med mange tunge tak, sto det mellom Silje Opseth og Tone Rist fra Sotra IL. Rist fikk problemer med staven på oppløpet men maktet uansett å slå Opseth med 4.5 sekunder. Opseth var naturlig skuffet, men hun hadde om ikke annet forbedret eget resultat fra året før og slått sin mor.

15 kilometer friteknikk

15 kilometer gikk under flotte forhold og Selbu-været viste seg fra sin aller beste side. Løpet så over 50 deltakere i både jente- og gutteklassen. Flere løpere enn dette løpet normalt ser, men mye av grunnen var å finne i at mange var misfornøyd med egen innsats under 7,5 km. Løypene var nypreparerte og alt lå til rette for en herlig løp. Både jentene og guttene ga de oppmøte verdi for pengene. Begge løpene hadde alt man kan drømme om, her var fall, enorme spurter og knekte staver og ski. Heldigvis gikk det bra med alle deltakerne og til slutt sto Petter Løseth Skodjereite fra Stordal IL, NTG/LNC, og Monica Braathen igjen som verdige vinnere. Med seg på pallen fikk de Tone Sivertsen fra Junkern, IL Heidi Johanssen fra Ørsta IL, Magnus Håkonsen og Geir Aase, begge fra Selbu IL.