Heidi Skårset og Charlotte Næsvold gikk alene i front nærmest fra starten av 5 kilometeren. Det var ikke før på oppløpet når sistnevnte satte inn turboen at det ble klart at gull i junior NM 5 kilometer skulle bli med hjem til Søre Ål IL, NTG/LNC. Uken før NM på Selbu hadde Charlotte Næsvold knust en annen storfavoritt, Hanne Braathen, i spurten under et løp på Lillehammer og denne dagen var det altså Heidi Skårset som måtte se seg slått av stjerneskuddet fra Ål. Det var ikke tvil om at 2011-sesongen tilhørte Charlotte Næsvold. Før NM hadde hun oppnådd en rekke pallplasseringer og hadde bare deltatt i 3 løp hvor hun ikke var på pallen. Et flott løp og en formidabel sesong ble kronet med gull under NM. Det så lenge ut som Heidi Skårset skulle gi Næsvold kamp helt inn til målstreken, men i siste bakken gikk Næsvold forbi med en energi som virket å ingen ende ta og da det kom til spurten hadde den unge jenta enda mer å gå på. Skårset måtte allerede på starten av oppløpet innse at dette var over. Charlotte Næsvold hadde bestemt seg for at gullet var hennes og ingen skulle stoppe henne. Selv om Skårset naturlig nok var skuffet over ikke å ha holdt helt inn, var hun strålende fornøyd med ny besteplassering under et junior NM. Med seg på pallen fikk de to Tiril Liverud Knudsen fra Konnerud IL/ Team Drammen, som slo Mathilde Myhrvold fra Mjøndalen IF – Ski / Team Drammen i spurten.

10 kilometer klassisk

Halvor Egner Granerud fra Asker Skiklubb var suveren på guttenes klassiske 10 kilometer under junior NM på Selbuskogen Skianlegg. I det han gikk over mållinjen var det på en tid som imponerte alle som var tilstede. Unggutten hadde nærmest skutt gjennom løypetraseen og ved målgang stoppet klokken på imponerende 29 minutter og 4 sekunder. Ikke bare var det ny Norgesrekord for junior, men tiden var hele 2 minutter og 13 sekunder bedre enn den gamle rekorden satt av Atle Jaktmark i 2002. Etter rekordløpet hadde den beskjedne Asker-gutten følgende å si til NRK: “Jeg er veldig fornøyd med å vinne. Jeg holdt roen fra start, men så ryggen til Hans (Jensen fra Junkern IL) og jobbet meg sakte mens sikkert opp til han før jeg satte litt ekstra fart. Det fungerte bra i dag, så jeg kan ikke annet enn å si meg fornøyd”. På spørsmål om hva han tenkte om å ha satt ny Norgesrekord svarte Granerud rolig: “Det var morsomt, nå har jeg noe å jobbe mot til neste år”.

Selv om det var Egner Granerud som naturlig nok stjal det meste av oppmerksomhet, var det også spenning lengre bak i løypen og det var kamp om pallplassene helt til slutt. Sølvet gikk til Fredrik Aukland fra Tromsø IL. Aukland gjentok med det suksessen fra 2009 da han også skle inn til sølv. Like bak fulgte Jim Østberg som gjennom hele løpet hadde kjempet en intens kamp mot Gausdal IL NTGs Tor Perder Jensan. De to hadde fulgt hverandre hele veien og på oppløpet var det bare centimeter som skilte de to. Det var ikke før juryen hadde studert målfoto opp til flere ganger at det ble klart at Jim Østberg ville ta med seg bronsjen hjem til premieskapet hos Tolga IL. Selv om han kom i skyggen av Norgesrekorder og fem andre løpere var det ingen som jublet høyere enn Jørn Anders Leinan Lund fra Gausdal skilag. Leinan Lund hadde brutt de to foregående junior NM grunnet en lei kneskade og kunne endelig slippe jubelen løs. Over mållinjen ble han heiet fram av et fullsatt stadion. Et flott minneverdig øyeblikk fra NM på Selbu.