Som alltid var det stor spenning på stadion før junior NMs siste øvelse. Stafetten var siste mulighet for heder og ære, og en rekke utøvere hadde fortsatt mye å bevise. Mest av alt Anton Elvseth fra Nord Trøndelag Skikrets, den unge løperen hadde store mål for junior NM i Selbu, men sykdom og dårlige ski hadde så langt satt en enorm demper på arrangementet. Skulle stafetten bli hans mulighet? Som lag hadde Nord Trøndelag Skikrets gjort et ganske bra NM og flere av deres løpere hadde forbedret tidene sine fra året før og laget kunne se tilbake på en flere topp-ti plasseringer. Medaljene hadde dog uteblitt, men de hadde store forhåpninger om at medaljeoversikten også ville inneholde Nord Trøndelag Skikrets når stafetten var over. Andre lag mange hadde stor tro på, var Buskerud Skikrets, Telemark og Vestfold Skikrets, og Agder og Rogaland IL. Alle lagene hadde vist meget gode takter gjennom hele NM og de hadde en rekke løpere som virket til å være i storform. Før start var det Buskerud Skikrets som var de flestes favoritt da både Emil Robert Book Bratbak og Olav Meling Spikkeland var tilbake fra sykdom.

Elg på oppløpet

Selv om alle som hadde tatt turen til Selbuskogen skiarena hadde håpet på en minnerik og spennende stafett, ble det nok litt mer spenning enn mange hadde håpet på når en stor elgku hadde forvillet seg inn på oppløpet rett før start. Arrangørene fikk et svare strev med å geleide det store dyret ut på en trygg måte og starten på stafetten ble hele 40 minutter forsinket. Nå skal vi ikke spekulere i hva den uventede gjesten ville gjøre med utøverne, men det var tydelig at flere av de unge løperen var en smule bekymret og plaget av hendelsen. Første etappe ble alt annet enn et fyrverkeri av en etappe. TV-kameraene viste tydelig at elgen hadde tatt turen over løypen flere plasser og det var nok flere løpere som følte seg usikker. Inn til første veksling var det lite som tydet på at noen lag skulle skille seg ut. Hele feltet var i realiteten med og man kunne bare håpe at andre etappe ble mer severdig.

Skogens egentlige konge

Andre etappe ble en langt mer underholdene affære og det var tydelig at løperne hadde fått forsikringer om at skogens konge var trykt forvist fra løypen. Dermed fikk man langt høyere tempo og flere gode bakkespurter i løypen. Etter en meget underholdende etappe var det ikke overraskende Buskerud Skikrets med Olav Meling Spikkeland og Jørgen Wulfsberg fra Telemark og Vestfold Skikrets som ledet an feltet. De to leverte en fenomenal etappe og viste alle hvem som var skogens virkelige konger denne dagen. Ikke langt bak fant man også Hans Christian M Thagaard som kunne sende Anton Elvseth fra Nord Trøndelag Skikrets ut på den viktige tredje-etappen bare 2 minutter bak teten.

Tilbake med et smell

Den tredje etappen ble akkurat som alle oppmøtte hadde håpet på. Anton Elvseth beviste for både seg selv og alle oppmøtte nøyaktig hvor mye dette løpet betydde for han. Allerede etter 3 kilometer hadde han hentet inn hele forspranget til Buskerud- og Vestfold lagene. Opp siste bakken la han inn et ekstra gir og ned bakken var det ingen som klarte å holde følge. Elvseth gikk alene inn til veksling og kunne sende ut lagkameraten Birger Thørud ut på den avgjørende fjerde etappen. Thørud ble sendt ut hele 45 sekunder før Knut Olav Lie fra Buskerud Skikrets og Magnus Gjerstad Knutsen fra Vestfold Skikrets. I realiteten sto det mellom disse tre da Agder og Rogaland IL hadde rotet det til for seg selv på siste veksling. Thørud gikk et meget godt løp og gullet var aldri truet. Lie og Knutsen stor for det som var av spenning, de to fulgte hverandre hele veien og NM fikk en verdig avsluttning med heidundrende spurt som så Lie sikre en flott sølvmedalje til Buskerud Skikrets.