Selbu er en kommune i Sør-Trøndelag fylke. Kommunens administrative senter ligger i Mebonden. Andre tettsteder i kommunen inkluderer Flora, Fossan, Hyttbakken, Innbygda, Selbustrand, Tømra og Vikvarvet. Den 1.235 kvadratkilometer kommunen er den 79. største av de 426 kommunene i Norge. Selbu er den 231. mest folkerike kommunen i Norge med en befolkning på ca. 4.100 personer. Kommunens befolkningstetthet er 3,6 innbyggere per kvadratkilometer og befolkningen har økt med rundt 4% de siste ti årene. Kommunen het opprinnelig Sogn, men endret navn til Selbu da kommunen ble etablert 1. januar 1838. Den 1. januar 1901 ble den østlige delen av kommunen skilt ut for å danne den nye kommunen Tydal. Denne delingen forlot Selbu med 4 607 innbyggere. Siden de to kommunene ble etablert har ikke grensene til Selbu kommune endret seg, men det er snakk om en sammenslåing igjen under den store kommunesammenslåingsreformen.

Kommunenavn

Den gamle norske formen av navnet var Selabu. Den første delen av navnet stammer fra Selbusjøen, mens siste del ”bú” er gammelnorsk for “distrikt”.

Kommunevåpen

Kommunens våpenskjoldet er fra moderne tid. Det ble godkjent av kommunestyret så sent som 1 januar 1991. Våpenet viser tre sorte selburoser på en bakgrunn av sølv. De tre selburosene representerer det typiske mønstrene som brukes i lokale lusekofter og andre ullplagg fra kommunen. Strikking har lange tradisjoner i regionen og mønsteret kan spores flere hundre år tilbake i tid.

Geografi

Selbu kommune grenser til hele ni kommuner. Kommunene Trondheim, Malvik og Stjørdal er i nord, mens man i øst finner Meråker og Tydal. I sør ligger Tydal, Holtålen og Midtre Gauldal, og Melhus og Klæbu ligger vest for kommunen. Den største innsjøen i Selbu er Selbusjøen, med et areal på 60 kvadratkilometer og ligger 160 meter over havet. En annen stor innsjø i kommunen er Sørungen. Det høyeste fjellet i Selbu er det 1.441 meter høye fjellet Fongen, lokalisert inne i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Nea elven og Rotla elven renner gjennom kommunen og innbyr til flott fiske for både lokale og besøkende.

Økonomi

Selbu har tradisjonelt sett vært en landbruks- og skogsforvaltningskommune. Området er også kjent for sine spesielle strikketeknikker. De siste tiårene har man også sett en økning av virksomheter innen høyteknologi, elektronikk og mekanikk. Avisen Selbyggen er kommunens eneste avis og har blitt publisert i Selbu siden 1889.

Idrett

Idrett har i alle år vært en stor del av innbyggernes liv. Kommunen har gjennom de siste 40 årene brukt betydelig summer på ulike idrettsanlegg og kommunen kan i dag invitere til Selbuhallen, Sentralbanen, Skisporet lysløype og Selbuskogen skisenter. Kommunen har også vært vertskap for en rekke store arrangementer og både ski-NM og landsskytterstevnet har vært arrangert i Selbu.

Selbuhallen

Selbuhallen ligger sentralt på Bell-området like utenfor sentrum. Hallen ligger sammen med barneskole, ungdomsskole og Selbu videregående skole. Alle skolens elever benytter seg av hallen ukentlig. Hallen er også hjem til Selbu IL håndball og Selbu skytterlag. Hallen brukes til en rekke store arrangementer og kan romme ca 1.000 personer, hvorav 300 på tribuneplass.

Selbuskogen skisenter

Kommunens skisenter ligger på grensa mellom Stjørdal og Selbu kommune, ca. 16 km fra Selbu sentrum. Anlegget ligger langs RV 705 og fra Stjørdal trenger man bare følge E6 i ca. 20 km. Inn til landsdelens hovedstad Trondheim er det 50 km. De siste tre årene har det blitt gjort betydelige investeringer på anlegget og skisenteret fremstår i dag som en topp moderne arena for alle grener av langrenn og skiskyting. Etter mange års hardt arbeid har det lykkes kommunen å få Selbuskogen skisenter godkjent som interkommunalt anlegg, noe som bringer med seg øremerkede midler fra Kulturdepartementet. Midler som muliggjør videre satsning på langrenn og vintersport i kommunen.