Petter Northug Jr er en av Norges mest profilerte langrennsløpere og dobbel olympisk mester. Han har 13 individuelle medaljer fra verdensmesterskap, to olympiske gullmedaljer og 18 individuelle FIS Cross Country World Cup-serie. Han er også øverst på listen over alle løpere i Tour The Ski med hele 13 seiere. Når han vant sin niende gullmedalje under det nordiske verdensmesterskapet på 4 x 10 km stafett i Val di Fiemme 2013, tok han igjen Bjørn Dæhlie som var verdens mest suksessfulle mannlige skiløper frem til Northug kom på banen.

Tidlige karriere

Allerede i ung alder var Northug ansett som en fremtidig stjerne. Mens han fortsatt var en junior kunne avisene i Norge melde at alle de største skiprodusenten jaktet Northug og hans signatur. Til slutt var det Fischer som vant kampen om det unge stjerneskuddet. Kontrakten hans inneholdt en grunnlønn, noe som frem til da aldri var tilbudt en juniorløper. Avtalen ville også se den unge Northug tjene langt mer om han ble norsk mester og den grunnlønnen ville bli femdoblet om han ble tatt ut på landslaget i 2006/07 sesongen. Northug har seks gullmedaljer fra junior VM. Hans første to gullmedaljer kom i 2004/05 på jaktstarten og 10 km friteknikk i Rovaniemi. I 2005/06 i Kranj vant han gull i klassene 10 km jaktstart, sprinten og stafetten. Han har også to sølvmedaljer, en i sprinten og en fra stafett, begge fra 2004/05 sesongen. Hans seire gjorde ham til den første idrettsutøver noensinne til å vinne fem individuelle gullmedaljer under FIS Junior Nordic World Ski Championships. I løpet av 2005/06 deltok han også i Norgesmesterskapet og vant jaktstart med skibytte og slo Frode Estil med 1,9 sekunder. Seieren så han skrive historie igjen, som den første junioren som noensinne har vunnet et Norgesmesterskap.

Profesjonell karriere

2005/06 sesongen var Northugs første i VM, selv om han konkurrerte i ett løp sesongen før, en sprint i Drammen, hvor han kom på 35. plass. I sesongen 2005/06 delte han sin tid mellom VM og Skandinavisk Cup, men i begynnelsen av mai 2006 ble det kunngjort at Northug ville være med på seniorlandslaget for sesongen 2006/07. Northug vant sin første World Cup-seier i 2005/06 sesongen under jaktstarten i Falun. Seieren så han slå løpere som 2005/06 World Cup vinneren Tobias Angerer, som kom på andreplass, og 2004/05 mester Axel Teichmann på tredje. Northug hadde en formidabel førstesesong og avsluttet 2005/06 World Cup sesongen på 14. plass totalt. Etter Norges skuffende deltakelse under Vinter-OL 2006, spurte den norske pressen seg hvorfor Northug ikke ble tatt ut på laget. Northug selv innrømmet at han var skuffet etter at han ikke ble tatt ut, særlig ettersom han hadde vunnet jaktstarten med skibytte under Norgesmesterskapet tidligere på året. Dagen etter OL-troppen 2006 ble det annonsert, var Northug på laget som vant i 4 x 10 kilometer stafett under NM. Da han krysset målstreken, ropte han: “Og jeg skal ikke til OL?”.

Northug sin første gullmedalje på FIS Nordic World Ski Championships, kom under stevne i Sapporo som lagmedlem på 4 x 10 km stafett i 2007. Northug fullførte siste etappe og slo Sverige og Russland på oppløpet. Han var også i en god posisjon til å konkurrere om edelt metall på 30 kilometer, men han falt i den siste delen av løypen og gikk inn til en skuffende femteplass.

På det private

Petter Northug Jr. har aldri vært redd for å gjøre seg upopulær med landslaget og han har blitt kraftig kritisert for sin aktive pokerkarriere. Under 2010 World Series of Poker kom han på 653. Plass, en turnering han blant annet spilte sammen med skikonkurrent Marcus Hellner. De siste 4 årene har Northug holdt seg utenfor landslaget, blant annet grunnet hans valg av sponsorer.